Gruppen til Familiens Selvstendige Rett, GFSR

v/Rune Fardal

Fjellvn. 74

5019 Bergen

 

                                                                                                            Bergen 15.9.04

Åpent brev til

 

Forbundsleder Randi Reese

Fellesorganisasjonen for barnevernspedagoger,

sosionomer og vernepleiere (FO)

 

 

 

Vedr. Deres stadige bekymringsmeldinger publisert i media.

 

Som webmaster og redaktør av de aktuelle nettsider registrerer jeg at  De (og enkelte av Deres medlemmer) subjektivt finner formen på de aktuelle nettsider "krenkende". Noe dokumentasjon på at innholdet  ikke er sant, har verken blitt kommentert eller bevist. I likhet med Bjugn saken var det få som trodde på de kritiske røster, den gang  som nå!   Opplevelsen av nettsidenes krenkbarhet  kan det sikkert være delte meninger om, alt etter  om man avsløres eller avslører! For oss er det innholdet som er av betydning. Alt etter som man er offer for disse menneskers (u)faglige virke, eller  om man  bevist lukker øynene for slike holdninger og adferd, eller man føler seg avslørt, vil reaksjonen på formen variere. Det har vi forståelse for!  Det kan være grunn til å minnes hva Marin Luther King sa :" Tragedien i verden er ikke grusomheten fra de onde menneskene, men stillheten og likegyldigheten fra de gode!" eller sagt av en ikke ukjent dikter : "Du skal ikke tåle så inderlig vel den urett som ikke rammer deg selv"!

 

Imidlertid synes det nå etter Deres  henlagte anmeldelser til påtalemyndighet og avviste klager til Datatilsynet, ikke å foreligge noe brudd på Norsk lov. Undertegnede kan forstå at det fører til frustrasjon  for de av Deres medlemmer som måtte være omtalt på disse sider. Nå er ikke hensikten med disse sider å fremkalle frustrasjon, men snarere å avsløre  de lovbrudd og den trakassering som forekommer fra en del aktører på dette feltet. Faktisk avslører vi hvorfor  barnevernets sakkyndige  mener enkelte foreldre  med sin frustrasjon ikke anses skikket som omsorgsforeldre. At en del aktører verken lærte av Bjugn-saken eller av Adele Johansen-saken i Strasbourg vitner om  kunnskapsløshet eller manglende evne/vilje til  å ta inn over seg ny kunnskap og korrigeringer. Stagnasjonen i kunnskapsfornyelsen blant en del av barnevernets ansatte er påtagelig.

 

Det vitner igjen om at de avgjørelser barnevernet tar, ikke bygger på empiri, men gammelt subjektivt, utgått tankegods.  Det hviler nesten noe Norsk over det hele : "Må ikke komme her og komme her!"  "Slik har det vært i 100 år, slik skal det være i 50 til"!!  Evnen til tilpasning til utviklingen innen forskning  synes lav. Mange foreldre føler ikke at de blir tatt på alvor når graverende forhold ved bla. FO sine medlemmers faglige virke avdekkes. Det må Deres medlemmer kollektivt ta ansvar for. I så henseende burde De som forbundsleder kanskje kurse en del av Deres medlemmer i helsepersonelloven, og begynn gjerne med §4!

 

Det skal ikke stikkes under en stol at det er mange hundre mennesker som henvender seg til Gruppen For Familiens Selvstendige Rett med særdeles graverende opplysninger, om de som finnes omtalte og en rekke andre  mennesker med tilknytning til behandling av barn. Vi har imidlertid funnet å måtte  begrense noe av de dokumenterte opplysninger vi mottar, da svært mye av  dette materialet er av en så alvorlig grad at de  personene som omtales, nok hadde  fått alvorlige problemer både på sitt arbeidssted og ikke minst med politiet om det ble offentlig kjent!  Så lenge en frustrert mor eller far eller begge  alene gir utrykk for sin frustrasjon,  er det lettere å avvise deres påstander som "hysteriske"! Å forstå fortvilte og frustrerte foreldre krever nok  mer innsikt i  andre menneskers  hverdag enn det en del barnevernsansatte synes å legge til grunn. GFSR legger til grunn at slik verken skal eller bør det være i et samfunn som det norske. Vi lever i et demokrati, noe som ikke bare betyr plikten til å følge  lovlige   vedtak, men også rettigheten til å kritisere alle og enhver som bryter moralske så vel som skrevne lover. Jeg forstår det slik at Deres politiske bakgrunn nok ikke er  tuftet på demokratiske prinsipper. Det forhindrer imidlertid ikke andre norske borgere i å benytte seg av demokratiets   viktigste redskap, ytringsfriheten. Friheten til å tenke og gi utrykk for sin mening.

 

Det sier seg selv at vi som andre lovlydige borgere i Norge forholder oss til Norsk lov. Beklagelig er det at De  som SV`er ikke evner å kjempe for folkets ytringsfrihet, men bare for egne særinteresser! Deres fortid i AKP-ml  er vel heller ikke det mest tillitvekkende i så måte, når man ser på hvem denne gruppen har støttet. Men , selvfølgelig skal vi ikke holde det imot Dem at De i Deres reaksjonære ungdom bekjente Dem til systemer  de færreste vil ha noe med å gjøre. 

 

De søker bevisst å fremstille lovlige kritiske samfunnsytringer som lovbrytende, mens De selv kunne ytre Dem i ytringsfrihetens navn i Deres ungdom, og mens De selv representerer flere lovbrytere (dokumentert)(lovbryter = en som bryter loven) i Deres egen organisasjon. Videre legger De i Deres argumentasjon, og påstander i media, til grunn at personvernet til Deres medlemmer blir krenket. Nå fant verken "lensmann eller prest" at noe slikt forelå, og uansett ikke i en slik grad at  det bryter mot noen norsk lov. Det er sikkert frustrerende for Dem. Nå er det nå slik, at om man liker det eller ikke, så står noen lover over andre, når lovene innbyrdes kommer i konflikt. Den Norske lov er underlagt Menneskerettighetskonvensjonen / -domstolen.

 

Igjen synes De bare å forholde Dem til formen og ikke til innholdet!  Hva med personvernet til mennesker de til nå, urettmessig, henger ut i media som lovbrytere? Hva med personvernet til de tusenvis av familier som gjennom årtier har fått føle barnevernets ofte totale manglende evne til å vise  den nødvendige innsikt, når mødre og fedre opplever det største traumet av alle, å urettmessig bli fratatt sine barn! Alle synes å forstå foreldrenes traumer rundt savn og tap av barn  i Beslan. Traumet er ikke noe mindre for de som på sviktende grunnlag opplever barnevernets  bortføring av sine barn i Norge. Eller er det lettere å forstå og fordømme andre, enn oss selv?

 

Vi finner Deres håndtering av denne saken særdeles  lite konfliktdempende. Det avsløres i den ene offentlige rapport etter den andre at en del av Deres medlemmer bryter, og har brutt, Norsk lov i sitt faglige virke, i årtier. Selv i Menneskerettsdomstolen er det norske barnevernet dømt! Daglig leser vi om hoderystende forhold i Barnevernet!  Fortrengningen av dette synes blant en del av deres medlemmer å være  fullstendig!

 

Nå må det innrømmes at de fleste ansatte i barnevernet vel egentlig bare følger sine lærebøker slik vi får det beskrevet av f.eks. Dr.Philos Kari Killen i barnevernets "bibel"  Sveket.

 

På s. 306 kan vi lese:

"Det kan ofte være nødvendig for oss å bevisst frustrere foreldrene for å gjøre det mulig å vurdere denne  meget vesentlige funksjonen (red.: frustrasjonstoleranse). Hvis foreldre  viser meget begrenset frustrasjonstoleranse ved vår tilstedeværelse, må vi undre oss over  hvordan den kan være i en situasjon uten sosial  kontroll, der ingen andre er til stede enn foreldrene og barnet".

 

Foreldre som er i en situasjon der de står i fare for å bli fratatt barnet, grunnet Killens oppfordring til provokasjoner fra barnevernet, vil  jo normalt fremvise lavere frustrasjonstoleranse, de vil om de er normale, være nervøse og i en spent situasjon!  I slike tilfeller burde vel barnevernet vært mer alarmert over foreldre som ikke fremviser frustrasjon!

Videre skriver  Killen på s. 50 :"Barn til foreldre som skiller seg uten at de er i stand til å samarbeide som foreldre om samvær med barnet, utsetter barnet for psykiske overgrep". Til tross for dette sitter vi på utførlig dokumentasjon der barnevernet bidrar til at slikt samarbeid hindres.  Det essensielle her er jo å samarbeide. Hva da med barnevernet som i sak etter sak ikke evner å samarbeide med foreldrene. Utsetter ikke da barnevernet barna for psykiske overgrep? Eller er det ikke overgrep når barnevernet gjør feil? Videre skriver Killen på s. 178 at  : "Det er de kognitive og følelsesmessige foreldrefunksjonene som er de vesentligste". Da må vel det også gjelde for de barn barnevernet i et stigende tempo overtar omsorgen for.  Hvordan dekker barnevernet disse behov hos barn? Ved å sende dem fra den ene følelsesløse institusjon til den andre?  Ved å benytte fosterhjem uten familiær tilknytning? Ved å sette frustrerte barnevernsansatte til å fatte avgjørelser?

 

De burde vært kjent med at slike metoder rammes av menneskerettslovens  artikkel 8 som krever respekt for menneskers rett til familieliv, og artikkel 3, som forbyr tortur og umenneskelig og nedverdigende behandling.  Den type ytringer fra en forsker  må sidestilles forskning som viser at fødselsdager er sunt. Statistikken viser nemlig at de som feirer flest, lever lengst!  Men hva med de som ikke feirer sin bursdag, lever de kortere? Og hva med de foreldre som gjerne vil feire bursdag med sine barn, men som nektes samvær av barnevernet?  Underforstått, ikke alt som kaller seg  forskning  har like stor reliabilitet!! I så måte vil vi gi vår fulle støtte til redaktør Hålien slik han beskriver ekspertveldets subjektivitet i BT 12.9.04. Barnevernets valg av forskning synes mer styrt av  hva som er til beste for barnevernet enn hva som kan sies å være "til barnets beste"!

 

Til Deres innformasjon kan opplyses at slik adferdsobservasjon som Killen refererer til, regnes for å ha særdeles liten/dårlig reliabilitet i psykologisk forskning. Dette som en følge av reaktivitet. Og blir det i det hele tatt vurdert i barnevernet?  Vet Deres  medlemmer hva dette er når de fatter sine vedtak? Rekker de å sette seg inn i denne forståelsen, eller er gjennomtrekken i barnevernet for stor til at  majoriteten av de ansatte rekker å fordype seg tilstrekkelig til at deres beslutninger hviler på empiri og ikke på private subjektive innfall?

 

Det er særdeles påfallende at De som valgt leder i FO, ikke  stiller Dem mer åpen til den kritikk som fremkommer mot bla. en del av Deres medlemmer. Å ha dokumenterte lovbrytere i et slikt omfang i sin organisasjon må by på etiske problemer for en leder. Hva skal brukere av barnevernet tro? Det skal imidlertid ikke stikkes under en stol at mange i barnevernet gjør en fantastisk innsats og er redelige mennesker.

 

De synes veldig opptatt av formen,  er det fordi innholdet på disse nettsidene er vanskelig å diskutere?  I et forsøk på å flytte fokus fra en del av Deres medlemmers kritikkverdige og lovstridige handlinger over på budbringer  eller den/de som avslører slike handlinger, kan Deres håndtering av saken så langt  forståes. Det synes imidlertid ikke som om en slik håndtering av saken har løst Deres medlemmers problem i denne saken, nemlig den klart lovstridige håndteringen rundt behandling av barn. Og det handler om innholdet i kritikken og ikke formen! Norsk pasientskadeforenings beregninger viser at 2000 mennesker dør og 15000 skades etter legetabber. At de som kler seg med tittelen "fagfolk", også gjør feil, er hevet over enhver tvil. Det er det bare "fagfolk" som ikke forstår!

 

Fylkesmannen i Østfold konkluderer med at det foregår omfattende lovbrudd i barnevernet i Fredrikstad. At hver 4 ansatte i Fredrikstad til enhver tid er sykemeldt bidrar  neppe til "barnas beste"! I Horten fører barnevernsledelsens totalt manglende økonomistyring til krise! På Sørlandet tillater barnevernet at  barn de har omsorgen for oppdraes til å leve på trygd ved at de trenes i å bli "effektive og rederlige trygdemottakere", hva nå det måtte innebære! Barnevernet tillater at barn driver "normal kriminalitet"!  Man må jo spørre seg, hvor tar de det fra???  Noe empirisk forskning som forsvarer dette,  finnes ikke!  Dette er amatørbehandling på høyt plan!  Hva en sosionom eller miljøarbeider mener, er av liten interesse. Barnevernet skal og må bygge på erfaringsbasert kunnskap, på anerkjent empiri.  En nyansatt barnevernsleder i Trøndelag  mente  antall barnevernsaker i hennes distrikt var for få og innkalte  alle etater til en pep-talk, der hun ba dem komme med flere bekymringsmeldinger. Resultatet lot ikke vente på seg! Til slutt måtte kommunen gripe inn  fordi budsjettet ble sprengt! Ikke ulikt Horten-syndromet!

 

En rapport fra barnevernets Utviklingssenter i Midt-Norge viser at  barna som ble tatt hånd om av barnevernet fikk opplæring til å bli drevne kriminelle. Forskerne konkluderte i rapporten med at  barnevernet hadde vært med på å øke barnas problemer!  En ungdom ble tilbudt alkohol  av barnevernsansatt før han var 18 år, Flere fikk sin rusdebut hos barnevernet, noen prostituerte seg mens barnevernet hadde ansvaret. Forskning på barn plassert  hos  fosterforeldre viser ikke noe lykkeligere barn enn om de hadde vært i sitt "problemfylte" hjem. Tvert i mot! I Kongsberg truer fylkesmannen barnevernet med straff om  de ikke  følger loven. Lovbestemte tidsfrister brytes. Både faglig og administrativt er det stor svikt i et barnevern bestående av FO sine medlemmer. Hva har De som leder tenkt å gjøre med dette? Angripe kritikerne?  Det blir vel som å kaste vann på gåsa, eller?

 

Slik kan GFSR ramse opp omfattende problemer i barnevernet fra hele landet gjennom mange år! Ingen tror vel at konflikter innad i barnevernet ikke påvirker den enkelte ansattes  behandling av barn! Men det er kanskje GFSR sin skyld at barnevernet har problemer innad slik De  legger til grunn i Deres uttalelser til media? Det vitner om særdeles dårlig selvinsikt i sin egen organisasjon! Kanskje en slik påstand kan ha noe for seg det siste året, men hva med de 50 foregående? Til syvende og sist er det barna dette går ut over fordi en del av barnevernets ansatte ikke holder faglig mål! Har ikke de som leder av FO et ansvar for hva Deres medlemmer driver med, eller kan hvem og hva som helst bli medlem i FO?

 

Man kan undre seg over om ledelsen i FO kjenner til  det som rører seg rundt i de ulike barnevernskontorer i landet. Slik leder i Yngre Legers Forening viser, trues helsepersonell med oppsigelser og represalier om de avslører kritikkverdige forhold! Står ledelsen i FO på lovbryternes side? Man kan ikke se bort fra at dette også gjelder barnevernet. De tilbakemeldinger vi får fra ansatte i barnevernet tyder på det!

 

Det er med stigende undring vi registrerer  en adferd fra Dem som i beste fall  må sies å være projeksjon  av Deres medlemmers egne feil og mangler over på de som avslører og kritiserer enkelte av Deres  medlemmer. Det synes lettere å se flisen i andres øye enn skogen i sitt eget!

 

De og enkelte av Deres medlemmer har nå i lengre tid "forfulgt" undertegnede og andre som avslører og kritiserer  Deres medlemmer. Vi kan forstå at De som leder av FO har et markeringsbehov, som følge av påtrykk fra en del av Deres medlemmer, og har derfor ikke tidligere  sett grunn til å henvende  oss direkte til Dem. Som kritikere av maktsystemer må vi regne med å bli  kritisert selv også! Det tåler vi.

 

Nå har imidlertid både Politiet, Statsadvokaten og Datatilsynet  heller motvillig  lagt til grunn at det ikke finnes lovhjemler for å nekte vår avsløring av de kritikkverdige forhold som en del av Deres medlemmer og andre står bak. Dette handler i høyeste grad om ytringsfrihet. Vi finner Deres videre håndtering av denne saken  som et klassisk eksempel på mennesker som ikke innser når de selv har tatt feil og tar konsekvensen av det.

 

Det må understrekes at GFSR  stadig vurderer sin egen holdning i dette spørsmålet. Tar vi feil? Er det løgn det hundrevis av familier beskriver og dokumenterer for oss?  Og i tilfelle hvorfor skulle de uavhengig av hverandre lyve om dette i en så omfattende mengde?  Er det bare tull det avisene daglig avslører? Tar fylkesmennenes revisjoner av barnevernet feil når de påpeker klare, klandreverdige lovbrudd? Tar Menneskerettsdomstolen feil når den dømmer det norske barnevernet for lovbrudd? GFSR  tror ikke det. Vi finner støtte i den ene barnevernsgranskingen etter den andre. Selv BFD-minister synes å være forsiktig i sin offentlige støtte til Dem og Deres medlemmer. Hun vet, og har nok forstått, hvilken bombe som ligger udetonert ute i samfunnet og søker å gjøre forandringer slik vi bla. leser i BT 7.9.då, der det tydelig fremgår at barnevernet er under en radikal forandring. Forhåpentligvis til det bedre!

 

Det er lov å gjøre feil, kanskje en, to eller tre ganger, men ikke i 100 år! Da handler det ikke om feil, men om ukultur satt i system. Deres medlemmer (barnevernet) er dømt i Strasbourg for brudd på Menneskerettskonvensjonen. Allikevel fortsetter de samme medlemmer med den samme aktiviteten. Læringseffekten av klare lovbrudd synes å være minimal hos en del av Deres medlemmer, eller også er de ikke kjent med gjellende dommer. Det ansvaret hviler i så fall på ledersjiktet der De inngår. Vi ber derfor om forståelse for at vi nå reagerer som vi gjør, mot en del av Deres medlemmer.

 

At De så går ut i media,  og fortsetter det som bare kan kalles en "trakassering" av kritikere, vitner om liten evne til å innse de faktiske realiteter i denne sak. Kontrasten til en mor eller far som går ut i media og kritiserer er slående, for de vet , i følge barnevernet, ikke sitt eget barns beste! Det er nesten så man kan begynne å se konturene av forsvarsmekanismen splitting, brukt på organisasjonsplan i barnevernet. Vi evner i det minste både å se og gi utrykk for at barnevernet består av både  noen gode og en del dårlige. De synes å ha et fastlåst syn om at alle  kritikere er dårlige, det forekommer ingen forståelse for kritikken.  Deres påstander om trakassering begynner å få komiske overtoner, all den tid verken De eller noen andre kan komme opp med noen lovbestemmelser som skal være brutt i denne saken. Tvert i mot finnes det lovbestemmelser i store mengder som kan anvendes mot enkelte av Deres medlemmers virke i barnevernstjenesten. Spørsmålet blir om de bevisst bryter den eller ikke har kunnskap om den. Uansett ville det overfor en dommer bli lagt til grunn at de burde kjent den!  Det er selvsagt at GFSR vil forholde seg til Norsk lov. Vår kritikk kan således  ta nye og uvante former, innholdet blir det samme!  At enkelte av Deres medlemmer føler  avsløringene  ubehagelige, har vi stor forståelse for. De har imidlertid seg selv å takke gjennom sin dokumentert lovstridige adferd. En adferd som fortsetter også etter at de er gjort kjent med det kritikkverdige i den!

 

Videre må man legge til grunn at De synes å mangle innsikt i hva enkelte av Deres medlemmer foretar seg, evt. lukker øynene for det,  når De så kritikkløst ikke evner å se at den ene lovstridige handlingen etter den andre avsløres.

 

Det synes fra Dem å være akseptabelt å "henge" ut undertegnede m.fl. som lovbrytere i media, samtidig som en del av Deres medlemmer ikke aksepterer å bli avslørt som lovbrytere. I motsetning til Deres påstander, er det slått fast at en del av Deres medlemmer faktisk har brutt loven. EMK/EMD er bevis på det! Dette  fremkommer i flere offentlige granskinger den senere tid! Faktisk i hver eneste en!

 

Gjennom Deres høye medieprofil fremstår De ikke bare stigmatiserende på barnevernets kritikere, men også på alle de tusenvis av mennesker i Norge som  er ofre for en del av Deres medlemmers dokumentert lovstridige adferd. Det er et hån mot disse mennesker når De synes mer fokusert på egne medlemmers  velbefinnende, enn på alle de tragiske barne- og familieskjebner  der ute i vårt land. Vi antar dette kan være et utslag av den egokultur som  synes å få innpass i samfunnet.

 

Vi ser med stor ro frem til Deres varslede rettssak, der barnevernsofre i store antall vil komme til  å vitne, der ansatte ved barnevernskontorer rundt i Norge vil bli innkalt som vitner, der BFD-Ministeren vil måtte forklare seg, og der ikke minst De vil måtte svare for Deres konfliktdrivende håndtering av denne saken. Tro meg på mitt ord når jeg sier at vi kommer til å provosere fremlagt det som finnes av dokumentasjon i barnevernet! En domstol på "deres side" vil ikke hjelpe stort i EMD!

 

Som oss, er De også sikkert kjent med at det er De som har bevisbyrden. Det vil bidra til en mediedekning som  kommer til å være særdeles avslørende for Dem og Deres medlemmer. Det bør ikke være noen hemmelighet at vi ikke har offentliggjort  mer  enn en liten brøkdel av de overgrep som forekommer! Våre arkiver er fulle av slike saker. Vi har dokumentene og  vil i en sak selvfølgelig ikke nøle med å benytte dette materialet!

 

Interessant i en slik sak vil det også bli å se hvordan De har skjøvet barn foran Dem i Deres anklager. Deres uttalelser om at " Barna er avhengige av at sosialmedarbeiderne forstår deres situasjon" skal det bli interessant å få utdypet fra de av Deres medlemmer som beviselig  har brutt både etiske retningslinjer og Norsk lov! Problemet synes å være at en del av Deres medlemmer ikke har noen forståelse av barnas situasjon!

 

Det er påfallende at  De som høyt utdannet ikke  en gang har tatt kontakt med angjeldende nettsteder for å  diskutere det som en del av Deres medlemmer finner  vanskelig ved å bli avslørt i media! De synes ikke ha like høy terskel for å henge andre ut i media! Dette er i høyeste grad dobbeltmoral!

 

Når De nå så kraftig  profilerer rettssak i media,  vil  en evt. retrett fra Deres side føre til at De som leder mister  ansikt ovenfor såpass mange av Deres medlemmer at De neppe vil ha noe verv ved neste valg i FO!  Det bør ikke være noen tvil om at et forsøk på ikke å starte rettssak fra Deres side nå,  til fulle vil bli  kringkastet, i alle de media  som finnes i Norge!

 

Vi kan nevne at allerede nå har vi fått en rekke henvendelser fra folk som har lest bla. Dagsavisens oppslag  der De i Deres "annonse" ønsker rettssak. De ønsker å vitne mot Deres medlemmer og har alle groteske historier å fortelle.

 

Frem til da vil vi fremstå som ansvarlige, ved å prøve å løse denne vanskelige situasjonen for Dem, ved å tilby Dem :

 

- Å stenge den aktuelle nettsiden -

 

Det er imidlertid under forutsetning av at De kan dokumentere at de påstander som der fremkommer er usanne. De forstår sikkert at GFSR er mest opptatt av innholdet og ikke som Dem,  av formen. Aktverdige budskap kan komme i de underligste former uten at  de av den grunn blir mindre viktige! Formen forandrer ikke på innholdet i budskapet!

 

Vi er interessert i resultatet og ikke de fine festtalene. Inntill da, ser vi frem til å møte dem i evt. kommende rettssak der innholdet i vår kritikk vil være dagsorden og ikke formen!

 

I så måte vil undertegnede vise til straffelovens § 249.  For undertegnedes vedkommende  gjøres de for ordens skyld oppmerksom på at et motsøksmål ut i fra bla. straffelovens § 246 vil bli rettet mot Dem, vedrørende Deres usanne påstander om at undertegnede og/eller GFSR har brutt noen lover. Hva De måtte mene privat må naturligvis holdes avskilt fra hva De offentlig går ut i media og påstår.  Som representant for et barnevern der det foreligger overveldende dokumentasjon for lovbrudd vil en slik sak bidra ytterligere til å endre dagens (fortidens) barnevern. I denne sammenheng bør også nevnes straffelovens § 120 som vi har omfattende dokumentasjon rundt!!

 

Så får De nok en gang ha meg unnskyldt om formen på dette brev kanskje ikke er av en slik karakter som De ønsker (inkl. evt. skrivefeil). Igjen er det altså innholdet som teller!

 

Til slutt vil jeg bare henvise til den Europeiske Menneskerettighets Konvensjon art 10, første ledd, som fastslår prinsippet om rett til ytringsfrihet uten inngrep av offentlige myndigheter. Bestemmelsen åpner i annet ledd adgang til å innskrenke denne friheten bl a under henvisning til ønsket om å beskytte privatpersoners omdømme.

 

Forholdet er imidlertid at Menneskerettighetsdomstolen understreker at hensynet til ytringsfriheten skal ha fortrinnsrett. 

 

Videre er det for dem grunn til å legge merke til  "NOU 1999:27 "YTRINGSFRIHET BØR FINNE STED" – FORSLAG TIL NY GRUNNLOV § 100"

 

Kommisjonen framsatte slikt forslag til ny Grl. § 100:

 

«Ytringsfrihed bør finde Sted.

 

Ingen kan holdes retsligt ansvarlig for at have meddelt eller modtaget Oplysninger, Ideer eller Budskab, medmindre det lader sig forsvare holdt op imod Ytringsfrihedens Begrundelse i Sandhedssøgen, Demokrati og Individets frie Meningsdannelse. Det retslige Ansvar bør være klart foreskrevet i Lov. Ingen kan holdes retsligt ansvarlig for at en Paastand er usand, naar den er fremsat i agtsom god Tro.

 

Frimodige Ytringer, om Statsstyrelsen og hvilkensomhelst anden Gjenstand, ere Enhver tilladte.

 

Forhaandscensur og andre forebyggende Forholdsregler kan benyttes kun i den Udstrækning det er nødvendigt for at beskytte Børn og Unge imod skadelig Paavirkning fra levende Billeder. Brevcensur kan ei sættes i Værk uden i Anstalter og efter Tilladelse af Domstol.

 

Enhver har Ret til Indsyn i Statens og Kommunernes Acter og til at følge Forhandlingerne i Retsmøder og folkevalgte Organer. Loven kan kun sætte slige klarlig definerede Grændser for denne Ret, hvor særligt tungtveiende Hensyn gjøre dette nødvendigt.

 

Det paaligger Statens Myndigheder at lægge Forholdene til Rette for en aaben og oplyst offentlig Samtale.»

 

 

Dette viser med all tydelighet  hvilken vei loven beveger seg mot. Mer om dette finner De på www.likestilling.com!

 

 

I henhold til god forvaltningskikk håper jeg at De tar Dem tid til å besvare mitt brev og spesielt når det gjelder vårt tilbud om å stenge den aktuelle nettsiden..

 

 

 

 

 

Vennlig Hilsen

 

 

 

Rune Fardal

Redaktør/Webmaster

 

 

 

 

Kopi til :

 

Norske media (alle)

Menneskerettsorganisasjoner

Stortingsrepresentanter

Domstoler

Datatilsynet

mv.