RADIO

Her er du: NRK.no > Programmer > TV > Brennpunkt         Sist oppdatert 14:45

SENDINGER

SE BRENNPUNKT 

Spørsmål og svar

brennpunkt@nrk.no

                                     

 

Brennpunkt - 18.02.2004

 

150 norske barn i Spania sviktes

NRK Brennpunkt har fått mange reaksjoner etter programmet der det ble kjent at opp mot 150 norske barn i Spania sviktes av både foreldrene og norske myndigheter. Nettmøtet er nå avsluttet. Takk for alle innlegg!

 

Spørsmål og svar:

 

 

Hvem skal man kontakte for å hjelpe?    25.02.2004 13:55:43

Helene : Hei, så programmet på NRK i går, og ble sjokkert. Har selv flyttet til Spania med mine to barn nå til nyttår, og lurer på hvordan man skulle fått igang et slikt apparat som kan hjelpe barn som er her og ikke får hjelp??? Er det noen som vet??? Kunne tenke meg å prøve å gjøre noe....

 

Aud Jøran Kalfoss og Kristin Rosenløw Eeg: Vi har også fått henvendelser fra folk som ønsker å sette igang hjelpetiltak. Du kan ta kontakt med Udanningsavdelingen hos Fylkesmannen i Oslo og Akershus. Avdelingen har også selv laget forslag til hjelpetiltak.

 

 

Ikke svart?       25.02.2004 13:54:00

Helge : Hvofor skriver dere ikke in alle innslag som blir sendt dere? Vi er flere foreldre som nå har svart og ikke blitt hørt. Min oppfordring, Bo et år i Spania - få erfaring og lag et nytt sannferdig program over alle sider. Det fortjener det norske samfunnet her nede. Kanskje burde vi sette søkelyset på utdanning og etiske regler for journalister ??

 

Aud Jøran Kalfoss og Kristin Rosenløw Eeg: Vi har svart på alle innleggene som har kommet inn. Det kan godt hende vi kommer til å lage flere programmer om Spania.

 

 

Foreldre, ta ansvar!         25.02.2004 13:44:16

Pernille: Takk, for et fint program! Det er fint at noen endelig tar opp barnas kår. Det er altfor enkelt i dag for foreldre å la deres egen dårlige måte å leve på, gå ut over barna. Foreldre må lære seg å ta ansvar! Jeg tror ikke mange foreldre skjønner hvor mye barndommen preger en person senere i livet.

 

Aud Jøran Kalfoss og Kristin Rosenløw Eeg: Takk for innlegget ditt, Pernille.

 

 

Dette må vi tåle       25.02.2004 13:38:32

Cecilie: Ja, vi foreldre er ikke alltid så kloke som vi burde være. Vi må tåle å høre kritikk uten å gå i flint.

 

Aud Jøran Kalfoss og Kristin Rosenløw Eeg: Som du ser av debatten i dag, har dokumentaren skapt sterke reaksjoner. Ha en fin dag.

 

 

NRK-bløff 25.02.2004 13:31:49

Helge : Nrks bløff om Spania-unyansert-uproffesjonelt-farget-ikke intervju med skoleledelse-norske leger-kirkesenter som driver ungdomsarbeid - seere spør dere selv hvorfor!150 barn-en stor bløff-enkelstående tilfeller ja-men da reagerer skole/foreldre og kirkesenter seg umiddlebart og får sendt de impl. hjem. Vil nrk reise spørsmål om barnevernet o.k. - ikke bruk det norske samfunn i Sp.Hvor er nrk sin integritet i saken? Spørsmålet er nok heller, hvor sannferdig er journalistenes fremstilling?

 

Aud Jøran Kalfoss og Kristin Rosenløw Eeg: Takk for innlegget ditt. Rapporten fra Diakonhjemmet er ventet i løpet av våren.

 

 

Godt system i Spania       25.02.2004 13:25:39

Thor Gunnar: Mitt inntrykk og kunnskap om Spania er at de har et relativt godt system. Ikke som i Norge. Vi har faktisk et svært godt system, og ikke minst loverk som ivartar rettsikkerheten. Både til barnet og foreldre.

 

Aud Jøran Kalfoss og Kristin Rosenløw Eeg: Takk for innlegget og for synspunktene dine. Vårt inntrykk er at det spanske barnevernet har høyere terskel for å gripe inn.

 

 

Svart - hvitt     25.02.2004 13:19:30

Thor Gunnar: Det var forstemmende å se Brennpunkt sist tirsdag. I forrige mnd var barnevernet uthengt av presse/kjendisadvokater, kjendiser og " folk flest" for å gripe inn overfor barn som lever under forhold få her i landet har innnsikt i. Når barnevernet ikke har anledning til å utøve sitt fag i annet land blir de igjen kritisert for ikke å gjøre noe. Journalisten klarer ikke på 30 min å beskrive kompliserte problemer på en salgbar måte - og faller i tabloidfella igjen.

 

Aud Jøran Kalfoss og Kristin Rosenløw Eeg: Det er bra at programmene våre vekker debatt. Det er fint at vi har denne kanalen for toveis-kommunikasjon.

 

 

Hvem skal hjelpe?   25.02.2004 13:19:08

Tor: Det er flott at NRK tar opp slike vanskelige saker. Av innleggene til nå ser jeg at barnevernet generelt blir kritisert, og at flere mener det ikke er en løsning at det norske barnevernet skal arbeide med dette. Det jeg lurer på er: Hva mener barn og foreldre som er eller har vært i slike situasjoner, hadde vært god hjelp, og hvem skulle gitt hjelpen?

 

Aud Jøran Kalfoss og Kristin Rosenløw Eeg: Mange av de vi har snakket med, etterlyser faglig assistanse når de kommer i krise. I dag står både kirken og skolen maktesløse og ønsker et apparat som kan fange opp barna der skolens og kirkens kompetanse slutter.

 

 

Rydd opp på hjemmebane!     25.02.2004 13:17:13

Rune: Det er nærmest utrolig at dette blir slått så stort opp. Her er ikke en fjær blitt til 10 høns, men en hel hønsegård. I Norge klarer ikke barnevernet å hjelpe de som skal hjelpes, men plasserer ofte barn og unge i institusjoner der de går fra vondt til verre. Rus i stor skala er vanlig i ungdomshjem og mødrehjem. Overgrep og vold likeså. Samtidig begår barnevernet direkte overgrep mot familier der omsorgsvikt faktisk ikke foreligger. Å fokusere på Spania er uhørt. Opprydding på hjemmebane først!

 

Aud Jøran Kalfoss og Kristin Rosenløw Eeg: Det er bra med ulike synspunkter. Se på Brennpunkt neste tirsdag, da setter vi fokus på det norske barnevernet.

 

 

Egne erfaringer fra Spania       25.02.2004 12:56:16

Margaret: Jeg har selv bodd i Spania med mine fire barn på 70-tallet. Jeg vet at det er lett for folk å komme i kontakt med alkohol og et utsvevende liv. Siden den gang har vel mye forandret seg. Man må være meget nøye på skole og forhold der nede. Jeg synes programmet var fint lavet. Det må være veldig vondt for barn, som har foreldre som drikker og blir borte der nede. Det burde være noen barna kan gå til. Det er vanskelig med de som ikke kan språket. Den gang var jo lærerinne i bakrus på skolen.

 

Aud Jøran Kalfoss og Kristin Rosenløw Eeg: Takk for dine tilbakemeldinger på dokumentaren. Vi har møtt mange som forteller liknende historier i dag. Samtidig må vi huske på at de aller fleste norske barna som flytter til Spania har et fint opphold.

 

 

Fra vondt til verre? 25.02.2004 12:38:57

Nina : Det er en myte at det utelukkende er rusmisbrukende foreldre som blir plaget av barnevernet i Norge. Også - og oftest - helt vanlige folk må ta sine barn med seg og rømme landet på grunn av nidkjære barnevernere som verken respekterer barna, foreldrene eller menneskerettighetene. Har Brennpunkt tenkt over hva barn utsettes for ETTER at barnevernet har "tatt dem"? Noen barn blir sendt fra vondt til verre, mens andre faktisk fra godt til vondt! Når kommer dokumentaren om dette?

 

Aud Jøran Kalfoss og Kristin Rosenløw Eeg: Interessant spørsmål du tar opp, Nina. Det kan være mange synspunkter på barnevernets rolle i Norge. Men i gårsdagens program valgte vi å fortelle historien om de norske barna i utlandet som trenger hjelp. Brennpunkt er imidlertid alltid interessert i og åpen for tips fra seerne. Ta gjerne kontakt med redaksjonen, dersom du mener du har en sak for oss.

 

 

Opplys foreldrene i Spania       25.02.2004 12:35:14

- Hjellestad: Det er ingen løsning å la det tragiske norske barnevernet få slå seg løs i Spania. Send heller en brosjyre til de BAR-besøkende foreldrene i Spania som forteller hvorledes vanlige folk tar seg av vanlige barn.

 

Aud Jøran Kalfoss og Kristin Rosenløw Eeg: Vi forstår godt at slike program vekker mange assosiasjoner som er svært viktige i vårt samfunn. Takk for innlegget ditt.

 

 

Svikt også på hjemmebane!   25.02.2004 12:31:03

Nina: Man kunne bli narret til å tro at barnevernet er velfungerende her på berget. Slik er det ikke! Noen blir "hjulpet" på måter som ligner overgrep mer enn noe annet, mens andre trygler og ber om hjelp til de håpefulle som har rotet seg bort, uten å få noe tilbud mens det ennå er håp. I forrige uke døde en 16-åring i Bergen som en følge av sniffing av lightergass. Familien hadde kontaktet barnevernet, men gutten døde før de fikk tilbud om hjelp.

 

Aud Jøran Kalfoss og Kristin Rosenløw Eeg: Det er vondt å høre om slike tragiske historier og vi forstår at dokumentaren vår kan vekke vonde minner. Takk for at du skrev til oss.

 

 

Barnevernet svikter de virkelig trengende     25.02.2004 12:05:23

- Trondheim: Norsk barnevern bryr seg ikke om de som virkelig trenger hjelp, mens de ofte setter himmel og jord i bevegelse overfor mange barn som ikke har noe omfattende behov. I mange tilfeller vil det eventuelt være størst behov for litt økonomisk hjelp, eller noe støtteopplegg. Det satses i slike tilfelle alt for ofte på uakseptable omsorgsovertakelser. Forholdene er altså tilsvarende både hjemme og i utlandet. Det er vel større problemer for barnevernet å håndtere rusmisbrukere enn andre grupperinger.

 

Aud Jøran Kalfoss og Kristin Rosenløw Eeg: Vi tror at opplevelsene med barnevernet kan være svært forskjellig. Det er faktisk slik at 98 prosent av alle barneverntiltak i Norge, skjer på frivillig basis. Loven er ikke til hinder for at barnevernet i Norge kan gi frivillig hjelp til norske barn i Spania.

 

 

Savner svar     25.02.2004 11:32:57

- Oslo: Hei, og takk for et kjempefint og opplysende program. Det jeg imidlertid lurer på, er hvorfor dere ikke svarte da Haktor Helland sa dere hadde misforstått brevet fra Barne- og Familiedepartementet?

 

Aud Jøran Kalfoss og Kristin Rosenløw Eeg: Interessant spørsmål. Vi synes ikke det er vår oppgave å diskutere med intervjuobjektet og valgte i stedet å vise hva som faktisk står i brevet.

 

 

Privat og offentlig    25.02.2004 10:56:28

Fedriksen: Det er alltid trist når barn ikke har VOKSNE foreldre. Rusmisbruk krever behandling. Hvor går grensen mellom det private og det offentlige? Hvor regulert skal samfunnet være?

 

Aud Jøran Kalfoss og Kristin Rosenløw Eeg: Det er viktige spørsmål du reiser. Vi valgte imidlertid ikke å ta opp disse spørsmålene i dokumentaren, men spør hva gjør norske myndigheter nå foreldre svikter.

 

 

Uprofft av Brennpunkt     25.02.2004 10:05:35

- Costa Blanca : Undertegnede bor i Spania, er aktiv deltager/foresatt til barn i skole og fritid. På vegne av en rekke foresatte, ble vi kvalm av det bildet som ble "laget" av B. tirsdag. Ingen kjenner seg igjen. Vinklingen er på en uproff måte useriøs og unyangsert fremsatt, bevisst på å skape et program. Ja enkelte tilfeller finnes av omsorgssvikt i Spania som i Norge, 150 barn en blank løgn. NRK burde skamme seg, dette er en skandale at nrk sender ukritisk et slikt innslag. Insl. bærer preg av tabloid insl

 

Aud Jøran Kalfoss og Kristin Rosenløw Eeg: Vi har satt fokus på et problem - det betyr ikke at alle i Spania har dette problemet. De synspunktene som du refererer er vi kjent med, men vi synes likevel det er viktig å lage et program om de problemene som faktisk eksisterer. En ny kartlegging av forholdene blir snart publisert fra Diakonhjemmets høgskole.

 

 

Hvordan hjelpe disse barna? 25.02.2004 09:58:43

- Gjøvik: Mitt forslag til løsning er følgende: Ansett sosialarbeidere ved de skolene der problemene er størst. Disse kan gjøre forabeidet/kartleggingen. Her hjemme ansettes det et team med vel engnete barnevernarbeidere som på kort varsel kan reise ned og hente hjem barna. Når både foreldre og barn er norske statsborgere må det være mulig. Finnes det ikke fam. i Norge kan man bruke fosterhjem. Jeg antar at spanske myndighetet er glade for at problemer forsvinner ut av landet. Noen må handle!

 

Aud Jøran Kalfoss og Kristin Rosenløw Eeg: Det er fint å høre at Brennpunkt i går har vært kilde til forslag til løsninger. Takk for innlegget ditt.

 

 

Forlokkelse for andre?     25.02.2004 09:52:49

- Spania: Vi bor i Spania og har sett og tatt del i noe av det som gårdsdagens TV-program omhandeler. Imidlertid synes vi at vi kan se faren for at interessen for mødre/fedre som kan se Spania som en forlokkelse for andre etter dette program. Vi kan heller ikke se at det foreligger noe som helst planer og vedtak som kan fange opp disse barna. Her i Spania fungerer ikke barnevernet for norske barn fullverdig. Det kan derfor tenke seg at noen av de barna som så dette programmet kan tenke seg å ta kontakt.

 

Aud Jøran Kalfoss og Kristin Rosenløw Eeg: Takk for innlegget ditt. Vår oppgave er å dokumentere forholdene rundt barnas situasjon. Så håper vi at dette kan føre til at de som har ansvar og kan hjelpe, faktisk gjør noe.

 

 

Selvsentrerte voksne      24.02.2004 22:28:17

Fia: Kan voksne være så selvsentrerte de vil? Er vi så redde for å såre/sette grenser for voksne at barna kommer i skyggen? Blir ingen spørsmål stilt når en familie utvandrer? ER det helt fritt fram for fylliker å dra med seg barna rundt i verden? Finnes ingen lover som beskytter barna mot egne foreldre?

 

Aud Jøran Kalfoss og Kristin Rosenløw Eeg: Det er naturlig å stille slike spørsmål etter programmet. Det er riktig at når foreldre tar barna med seg ut av landet, gjelder ikke norsk lov. Det betyr ikke at norske myndigheter ikke kan yte frivillig hjelp.

 

 

Kulturforskjeller       24.02.2004 21:54:33

- Altea, Spania: En ting å tenke på i denne sammenheng er at dette også handler om møtet mellom to kulturer. En kultur hvor det er staten som griper inn ovenfor individer som trenger hjelp. Og en annen kultur for denne oppgaven primært ligger hos, omgivelsene, familie, venner og naboer etc. Så kan man kanskje gjøre seg noen tanker om hvor svakhetene ligger. I et samfunn som dytter ansvaret for syke, eldre og barn mer og mer over på "fellesskapet" (staten). Eller et samfunn som i stor grad er bygget opp rundt at man tar vare på hverandre. Mest behagelig er det jo når man kan si at det er statens problem, eller barnevernets ansvar. Man sender en bekymringsmelding og har dermed toet sine hender. Selv vil jeg foretrekke å leve i et samfunn hvor folk tar vare på hverandre. Et samfunn hvor barn tar ansvar for sine gamle foreldre og omgivelser og familier som ser etter hverandre.

 

Aud Jøran Kalfoss og Kristin Rosenløw Eeg: Dine tanker om kulturkollisjon møtte vi også i Spania. Men nå er det slik at barna som reiser fra Norge, forlater ikke bare nettverket sitt - de reiser også fra storfamilien og vennene sine.

 

 

Dårlig journalistisk arbeid        24.02.2004 21:10:26

- Oslo: Hei. Dette er det sletteste journalistiske arbeid jeg har sett på lenge, det sier ikke så lite tatt i betraktning standarden på norske journalister. Hvorfor er det kun anonyme personer? Hvorfor er det ikke intervju med spanske barnevernsmyndigheter? Hvorfor er det ikke sjekket hvilke avtaler Norge har med Spania på dette området? Hvofor kaller dere hele sydspania for Solkysten, når området dere har vært i er Costa Blanca og ikke Costa del Sol? Ta dere sammen.

 

Aud Jøran Kalfoss og Kristin Rosenløw Eeg: Vi har valgt å anonymisere for å beskytte de utsatte barna. Vi har intervjuet spanske barnevernsmyndigheter og vi har sjekket hvilke avtaler Norge har med Spania. Og Norge har ikke avtaler på barnevernsektoren. Så beklager vi at stedsnavn kan ha skapt forvirring. Og vi har vært på seks ulike steder i Spania og snakket med mennesker som er i daglig kontakt med problemene.

 

 

Dårlig dokumentert          24.02.2004 21:01:16

- Stavanger: Dette synes jeg var svært tynt. Det ble i programmet ikke fremlagt noe tallmateriale eller annet som eventuelt kunne dokumentere omfanget av "problemet". Programmet var i det hele tatt svært tendensiøst og totalt uten etterettelige opplysninger.

 

Aud Jøran Kalfoss og Kristin Rosenløw Eeg: Som bakgrunnsmateriale for dette programmet har vi snakket med ca 50 ulike og uavhengige kilder. Det finnes også en kartleggingsundersøkelse som vi fortalte om og som viser at opp mot 150 norske barn har behov for ekstra tiltak fra barnevern eller skole. Kartleggingen omfatter bare de ca 700 barna som går i norske skoler. De ca 800 norske barna som går i spansk skole eller som har droppet ut av skolen, er ikke med i denne undersøkelsen. Mørketallene kan være store.

 

 

Barnevern        24.02.2004 20:11:01

- Trondheim: Hvorfor ser enkelte foreldre seg nødt til å "flykte fra" barnevernet, som egentlig har som oppgave å hjelpe og støtte barn og foreldre som har det vanskelig? Kan det være at barnevernet ikke fungerer? "Befring-rapporten" beskriver barnevernet som både manglende faglig og etisk kompetanse. Er det for mange "jeg vet best hva som er best for dere"- personer, autoritær, manglende evne til å hjelpe andre som har det vanskelig? Burde barnevernssaker behandles tverrfaglig?!

 

Aud Jøran Kalfoss og Kristin Rosenløw Eeg: Du reiser interessante spørsmål som vår dokumentar ikke tar opp. Innlegget er til ettertanke.

 

 

Side 1 av 1

[Første side]    [Forrige side]   [Neste side]     [Siste side]

                                     

KONTAKT

Redaktør

Morten Møller Warmedal

Ansvarlig for sidene

Marianne Schei Aagdal

 

 

10 SISTE BRENNPUNKT

Nettmøte om barn som sviktes (24.02 18:45)

http://nrk.no/programmer/tv/brennpunkt/3554161.html

 

 

- Barna har ikke rettssikkerhet (24.02 11:37)

http://nrk.no/programmer/tv/brennpunkt/3552442.html

 

- Spansk system fungerer godt (24.02 10:11)

http://nrk.no/programmer/tv/brennpunkt/3548332.html

 

Norske barn i Spania trenger hjelp (24.02 06:19)

 

http://nrk.no/programmer/tv/brennpunkt/3550118.htmlrk.no/programmer/tv/brennpunkt/3550118.htmlChttp://nrk.no/programmer/tv/brennpunkt/3550118.htmlopyright NRK © 2004  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post